Armoede-aanpak IKC Eestroom RTL nieuws

08 september 2022
In Nederland groeit 1 op de 13 kinderen op in armoede. In Leeuwarden is dat 1 op de 8 kinderen en in de Vrijheidswijk zijn dat er meer. IKC Eestroom kwam gister in de uitzending van RTL nieuws over de toename van armoede die ook op scholen wordt gemerkt en hoe zij hier mee omgaan. 

Leeuwarden en Proloog hebben al een lange historie in IKC ontwikkeling; het vergroten van kansen voor kinderen is een zaak van lange adem. De huidige energiecrisis en de hoge inflatie leiden tot nog meer armoede en dat merken we op de scholen. Dat voelt soms machteloos maar motiveert tegelijkertijd juist om voor onze kinderen extra hard te werken. 

Dinie Bosma, directeur IKC Eestroom: “Samen met de kinderopvang en andere organisaties willen we onze kinderen gelijke kansen bieden. Dat doen we op verschillende manieren. We doen dit onder meer door de inzet van een jeugdondersteuner, goede samenwerking met ouders en – vanaf volgend jaar – het aanbieden van twee extra lesuren.” 

Maar ook ervoor zorgen dat kinderen te eten hebben, is een taak die het IKC op zich heeft genomen. Dinie: “Wat wij vorig jaar merkten, is dat sommige kinderen zonder ontbijt naar ons IKC komen. Het is bewezen dat als kinderen niet hebben ontbeten, dat ze minder goed kunnen leren. We zijn in actie gekomen en hebben contact gezocht met de Jumbo in de Vrijheidswijk en zij stellen wekelijks het brood en beleg beschikbaar voor ontbijtjes. Sabine, ouder van ons IKC, maakt elke dag de ontbijtjes klaar. Ook is er een buurtkoelkast die gevuld wordt door de Jumbo, leraren en mensen uit de wijk. Het Rode Kruis levert ontbijttassen. We zijn deze week gestart met schoolfruit en in november starten we met schoolzuivel. Op deze manier hopen we dat al onze kinderen met een goed gevulde buik aan de dag beginnen én met een gevulde buik naar huis gaan.”

De gemeente Leeuwarden in samenwerking met 50 verschillende partners gestart met het Leeuwaren Oost project. In dit project van 20 jaar is het doel dat iedereen er fijn moet kunnen wonen, met een goede opleiding en inkomen, en in een goede gezondheid. IKC Eestroom en nog zes andere scholen van Proloog maken hier onderdeel van uit. 

Bekijk hier het RTL Nieuws fragment:

Media
  • eestroom nieuws