Leerlingen IKC Eestroom mogen live optreden tijdens het Muziek Kerstgala 2021

07 december 2021
Na lang en goed oefenen mogen de leerlingen van groep 7/8 van IKC Eestroom in Leeuwarden donderdag live optreden tijdens Het Kerst Muziekgala 2021 in het Omnisport te Apeldoorn. IKC Eestroom is één van de vier scholen - en de enige in het noorden - die is uitgekozen om live te komen optreden. Het Kerstgala is vol muziek door en voor kinderen en dit jaar met optredens van onder andere Jeangu Macrooy, Jamai, Wouter Hamel en Trijntje Oosterhuis.

Meedoen met de Grootste Schoolband van Nederland 

Zes jaar geleden werd het eerste Muziek Kerstgala uitgezonden op de tv. Het slotstuk van Het Kerst Muziekgala wordt elk jaar verzorgd door de Grootste Schoolband van Nederland. Deze wordt gevormd door twaalf basisschoolklassen van Jeugdeducatiefonds gecertificeerde scholen uit het hele land. Eregast is Koningin Máxima, zij is ereambassadeur van het platform ‘Méér muziek in de klas’. 

Unieke ervaring voor de leerlingen

Over de reden waarom de school zich heeft opgegeven, zegt meester Anton: “We wilden heel graag meedoen met dit project. De kinderen komen vanuit thuis weinig in aanraking met muziek maken en deze ervaring zou een enorme boost kunnen geven”. Na de zomervakantie is er begonnen met de muzieklessen. Iedere maandag kwam meester Erik langs om samen te oefenen met zingen, dansjes, het bespelen van de djembé en de boomwhackers. Toen de leerlingen hoorden dat zij geselecteerd waren, ging het dak eraf.

Dinie Bosma, directeur van IKC Eestroom: “Dit is natuurlijk een unieke kans voor de kinderen! Ze hebben het super gedaan. We kregen complimenten voor de enthousiaste begeleiding door de meesters en voor de ritmiek en zang. Vanwege corona mochten er dit jaar geen 12 maar 4 scholen live optreden. Toen duidelijk werd dat onze ons IKC was geselecteerd, hebben we snel geschakeld met het bestuur, team en ouders. Iedereen was unaniem: dit gaan we dóen. Het is een unieke levenservaring voor de kinderen. Vorige week zaterdag zijn we de hele dag naar Amsterdam geweest om te oefenen. Ook hebben we toen een Kerstwens voor koningin Maxima opgenomen. Alles was tip top geregeld, van het vervoer tot de lunch, rekening houdend met de coronamaatregelen.”

De leerlingen zien erg uit naar donderdag. Asmat: “Dan kan ik de koningin zien. En ik heb zin in de reis in de bus en om djembé te bespelen op het podium.” Ook Roos lijkt het erg leuk om koningin Máxima te ontmoeten en op het podium te staan met de klas. “Samen gaan we er een fantastische dag van maken. Ik gun het ‘onze’ kinderen zó”, aldus Dinie Bosma.  

IKC Eestroom is een Jeugdeducatiefonds gecertificeerde school. Het Jeugdeducatiefonds helpt om de ontwikkelingskansen van kinderen die opgroeien vanuit een achterstand te vergroten. Het Kerst Muziekgala 2021 wordt gepresenteerd door Buddy Vedder en Romy Monteiro en geregistreerd door AVROTROS. De uitzending is op woensdag 15 december om 20.35 uur op NPO 1. 

Media
  • WhatsApp Image 2021-12-06 at 09.47.11