Spannende eerste schooldag voor kinderen uit de noodopvang

02 december 2021

Voor zo’n 70 kinderen uit de noodopvang in het WTC was het woensdag 1 december de eerste schooldag. Zij vertrokken met de bus naar één van de beide locaties - IKC De Weide of IKC De Kinderkoepel - waar het onderwijs gegeven wordt.

Eerder deze week bezocht een groep medewerkers de noodopvanglocatie. Projectleider Mathilde Penning: “We kregen een korte rondleiding en dat was indrukwekkend, maar we zagen ook veel vrolijke kinderen. In twee dagdelen hebben we 68 kinderen ingeschreven. Maar dit kan morgen weer helemaal anders zijn. Bij de intakes waren een paar vrijwillige, geschoolde jonge mannen aanwezig die ook in de noodopvang verblijven. Zij wilden graag tolken voor de ouders die geen Engels spraken. Zo waren er tolken voor het Arabisch, Turks en Somalisch. Zonder hen was het niet gelukt!”

De meeste kinderen uit de noodopvang komen uit Syrië, Afganistan, Irak en Turkije. In de minderheid zijn gezinnen uit Somalië, Eritrea, China, Jemen, Colombia of Gambia. De kinderen zullen dagelijks van 9.00 tot 14.30 uur naar school gaan. Elke klas heeft 10 tot 13 leerlingen. “We waren benieuwd of alle ingeschreven kinderen ook echt in de bus durfden te stappen. Het is natuurlijk best een stap.  Maar ze waren er bijna allemaal! Het is voor ons allemaal een bijzondere situatie, maar vooral voor de kinderen. Daarom doen we er alles aan om ze een veilige fijne plek te bieden, waar ze gewoon kind mogen zijn. De lessen zullen in het teken staan van het leren van de Nederlandse taal, de sociale emotionele ontwikkeling, rekenen en creatieve vaardigheden. Maar we gaan ook spelen en het vooral samen gezellig maken. Ook wij moeten de komende tijd roeien met de riemen die we hebben. Eén onderwijsassistent zit nog in quarantaine en één leerkracht is positief getest. Daarom sta ik zelf deze week twee dagen voor de klas. We hebben een hele fijne groep collega’s samengesteld, die zich voor 200% willen inzetten voor deze kinderen”, vertelt Penning.

Een leerkracht vertelt na de eerste dag: “Toen ik de bus zag aankomen, kreeg ik een brok in mijn keel en dacht: wat fijn dat ik hier aan mee mag werken!”

Arjette de Pree (bestuurder Proloog) en Hans Greidanus (bestuurder PCBO Leeuwarden) bezochten beide scholen op de eerste schooldag. Ze hadden gebak mee voor de teams van De Kinderkoepel, De Weide en het team van de Nieuwkomers. Ook de kinderen werden getrakteerd op taart. 

 

Media
  • foto taart etende kinderen